Оперативники ДСР Нацполіції викрили масштабне «тютюнове підпілля»

clock
07.12.2022 11:40

Попри війну і складні часи в економіці, підпільники прагнуть не втратити власної ніші й можливості підзаробити, пропонуючи народу різноманітний фальсифікат та підробки. Зокрема, у сфері інтересів цеховиків традиційно перебувають тютюнові вироби. 

Проте, як зауважив очільник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Андрій Рубель, правоохоронцям останнім часом, завдяки спеціально сфокусованим на цій проблематиці заходам у межах операції «Акциз», таки вдалося помітно мінімізувати діяльність тіньових «тютюнових фабрик» в усій країні.  

Зокрема, показову схему в цьому сенсі виявили на Полтавщині працівники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції. Там вони спершу восени спромоглися ліквідувати підпільний цех з підготовки сировини для подальшого використання у виробництві тютюнової продукції. У домоволодінні одного з організаторів злочинної групи для цього навіть встановили промислове обладнання. А на іншого з учасників кримінальної змови зареєстрували ФОП, аби завуалювати діяльність підпільного цеху. Залегендували його офіційно під такою діяльністю, як вирощування тютюну. Але і тут вирішили зекономити, не узявши належної ліцензії на подібну «агрономію». Крім того, ділки не мали власних земельних ділянок і можливості вирощувати таке от «зілля для курців» у промислових об’ємах. 

Натомість, оборудники налагодили канали придбання тютюну в інших регіонах України. Тому далі оперативники розкрутили їхній подальший виробничий ланцюжок. Пошук привів поліцейських з Полтавщини до знаного у цигарковій галузі міста Прилуки на Чернігівщині. У цьому місті виявили ще один підпільний цех, де виготовляли кінцеву продукцію для подальшого збуту.  

Завершилося викриття нещодавно повною ліквідацією всіх ланок згаданого несанкціонованого виробництва. Оперативники управління стратегічних розслідувань та слідчі обласної поліції із працівниками прокуратури вилучили звідти 20 тонн сировини, обладнання, майже 600 тис. гільз-заготовок для цигарок і два авто загалом на суму майже 8 млн гривень. У фігурантів вилучили й понад 2,3 млн гривень у різній валюті. 

Слід зазначити, що двоє з організаторів цеху на Полтавщині вже отримали вирок суду – три роки позбавлення волі з відстрочкою вироку. Справу щодо їхнього спільника наразі слухає суд.  

Національна поліція України

Схожі матеріали