Контраст
Шрифт

«Не можна недооцінювати ворога», – аеророзвідник «Грінч» розповів про специфіку своєї роботи

clock
24.11.2022 16:45

Хлопець прийшов по мобілізації у лютому, і наразі з побратимами боронить північ Донеччини. Зізнається, що гвардійська аеророзвідка – надзвичайно конкурентна на передових позиціях. Їхніх послуг потребують спецпризначенці, піхота, танкісти, артилеристи, десантники.

«Бойова аеророзвідка в Україні активно розвивається з 2014 року. Кожен підрозділ накопичував специфічний досвід. Ця сфера стрімко розвивається. Я особисто здобував цей досвід в умовах бойових дій. Теорія – надзвичайно крутий фундамент, але поки ти не випробуєш свої сили на практиці, ти не збагнеш всієї глибини, специфіки та сутності цієї справи. На початку ми займалися лише розвідкою, вороги. Ми аналізували отримане відео, вираховували командно-штабні пункти, вузли зв’язку», – розповідає «Грінч». 

Гвардійці певний час спостерігати за конкретними ділянками: бачили, як тягнуть дроти, розгортають засоби РЕБ. Знаходили будівлі, куди окупанти зносили боєприпаси, розвантажували транспортні засоби. Наступним етапом – вчилися корегувати артилерію (ствольну, реактивну, міномети).

«Після того як влучили, потрібно два-три тижні: фіксуємо та аналізуємо, які втрати поніс ворог, чи відновлює він ці позиції, чи вони облаштовують нові. Це, до речі, теж добре, бо вони виходять з певної зони комфорту, припускаються помилок. Це дає нам перевагу, щоб завдати їм максимальних втрат», – ділиться гвардієць.

І додає, що ситуації бувають різні. Потрібно пам’ятати не лише про виконання задачі, а й про свою безпеку: «Наприклад, група прикриття є твоїми очима, поки ти є очима іншого підрозділу, який, наприклад виконує бойове [вогневе] завдання. Ці люди можуть тебе вчасно «висмикнути», коли чують «вихід» чи «прихід», розуміють рівень небезпеки для тебе самого. Не можна недооцінювати ворога!»

Гвардієць каже, розвиток так званої «війни сенсорів» призвів до того, що бойова робота без «пташки» [БПЛА] сприймається як малоефективна. У цій сфері відбувається справжнісінька гонка озброєнь. Дрони мають бути не лише малопомітними, потужними, швидкими, але й стійкими до впливу російських РЕБ.

Національна гвардія України

Схожі матеріали
Діяльність