На Запоріжжі поліцейський офіцер громади Андрій Хоменко забезпечує безпеку мирного населення на лінії ворожого вогню

clock
28.09.2022 14:41

Ще у 2014-2015 роках правоохоронець боронив місто Маріуполь від російської збройної агресії. Сьогодні, попри цілодобові обстріли окупантами території Степногірської громади, він з гідністю виконує свої службові обов’язки в одній із найгарячіших точок запорізького краю та допомагає мирним жителям, які зазнали жахіть війни.

«Тато хотів, щоб я пішов по його стопах та став військовим… Проте я точно знав, яка професія потрібна саме мені. Щоб було легше вступити до міліцейського вишу, навіть школу довелося закінчити із золотою медаллю!», - жартує чоловік.

Так і розпочалося «правоохоронне» життя Андрія Хоменка. Спочатку – навчання у Запорізькому юридичному інституті МВС України. Потім – робота слідчим за спеціальністю. Завдяки професійному досвіду, розвиненим лідерським якостям та організаторським здібностям, швидко опанував роботу органів досудового розслідування. Вже на другий рік практичної діяльності його було призначено керівником служби дізнання, а згодом – заступником начальника слідчого відділення в одному з райвідділів Запоріжжя.

Робота «в системі» Андрію давалася легко, тому він не зволікав із особистим саморозвитком – паралельно зі службою встиг отримати ступінь магістра та ще одну спеціальність у сфері юриспруденції. За майже 23 роки служби в ОВС Андрій Васильович досяг значних успіхів у сферах слідства та дізнання, оперативної служби, дозвільної системи, превентивної діяльності.

Навесні 2014 року в центрі Запоріжжя розпочалися запеклі протистояння між пропагандистами «руського миру» та патріотично налаштованими громадянами України. Тоді, перебуваючи на керівній посаді, Андрій забезпечив організацію публічного порядку біля Запорізької міської ради. Саме завдяки злагодженим діям працівників правоохоронних органів, а також підтримці запорізьких патріотів, ідея пропагандистів створити «ЗНР» зазнала краху.

Того ж року, в перших рядах бажаючих стати на захист і відновлення українських міст, Андрій був відряджений до Донецької області. Так, упродовж 2014-2015 років, перебуваючи у складі зведеного загону працівників міліції та спецпризначенців, виконував службові обов’язки у прифронтовому Маріуполі:

«2014-й рік для мене став переламним… Я завжди був патріотом своєї країни. Усвідомлюючи незламність духу всього українського народу, в тому числі й на Сході держави, я відчував, як віра в нашу перемогу зростає в рази. Нехай вона настане не так швидко, як нам усім хотілося. Але вона все ж буде! А ми, в свою чергу, для цього як працювали раніше, так будемо працювати й надалі!», - наголошує Андрій.

На цей час Андрій Васильович працює поліцейським офіцером і забезпечує безпечне життя мешканців Степногірської об’єднаної територіальної громади Запорізької області.

«Степногірська ОТГ – це наша українська земля. Так, сьогодні населені пункти нашої громади щоденно потерпають від російських обстрілів. Через палкі збройні протистояння нам іноді доводиться робити «передислокацію» населення у більш спокійні місця. Проте все це – задля безпеки степногірців», - розповідає працівник.

В умовах щоденних ракетних і збройних атак ворога він документує наслідки обстрілів. Андрій розповідає, що найбільшої руйнації зазнала цивільна інфраструктура селища Кам’янського. Адже для російських воєнних злочинців «стратегічними» об’єктами там стали житлові будинки, присадибні будівлі, дитсадки. Значних ушкоджень зазнають і фермерські господарства поблизу самого Степногірська. Все це «визволителі» майже зрівняли з землею.

Попри труднощі, поліцейський цілодобово контролює безпекову ситуацію у громаді. Так, в ході патрулювання території одного із населених пунктів, працівник знайшов ворожий безпілотний летальний апарат. Зараз цю техніку використовують українські військовослужбовці.

«Раніше це був ворожий пристрій. Тож техніка, яка раніше працювала проти нас, зараз працює на нас!» - зазначає поліцейський.

Не забуває він і про своїх підопічних. Всебічне надання допомоги мирному населенню та підтримка людей незахищеної категорії – пріоритетний напрямок роботи в професійній діяльності поліцейського офіцера громади. Андрій сприяє тому, щоб місцеві жителі були забезпечені необхідним – ліками, одягом, речами, продуктами харчування, водою. Задля цього він тісно співпрацює з головою тергромади та органами місцевого самоврядування, разом вони вирішують питання доставляння гумвантажу до населених пунктів, а також розвезення та роздачі допомоги всім нужденним.

Андрій, у свою чергу, здійснює супровід гуманітарного автотранспорту безпечними напрямками. Територія Степногірської громади межує з тимчасово окупованими містами, тому сюди часто долітають ворожі снаряди та залишаються нерозірваними. Отже самостійне переміщення дорогами громади є дуже небезпечним.

Роботою місцевого ПОГа дуже задоволена й голова територіальної громади Ірина Кондратюк:

«Дуже вдячна нашому поліцейському офіцеру Андрію Васильовичу. Він – дійсно герой нашого часу. Завжди приїде, завжди підтримає, надасть усю необхідну допомогу кожному, хто її потребує. Так було у мирний час, так само є і зараз, у період війни. Ми, степногірці, це відчуваємо та дуже цінуємо!».

Національна поліція України

Схожі матеріали