Контраст
Шрифт

На Сумщині поліція документує наслідки обстрілів території та проводить розмінування

clock
05.08.2022 15:10

Під час огляду місць вчинення воєнних злочинів армією російської федерації слідчі поліції фіксують завдані обстрілами збитки, а спеціалісти вибухотехнічного відділу ГУНП знаходять та знищують боєприпаси, що не розірвалися.

Працівники поліції здійснили виїзд до одного з сіл, що на Краснопільщині, яке нещодавно обстріляли росіяни. Тоді постраждали кілька приватних домогосподарств, повністю згоріло приміщення сільськогосподарського підприємства, де зберігалося сіно, та від вибухів з’явилися вирви на полях.

Оглядаючи пошкодження, вибухотехніки поліції підтвердили, що обстріли було здійснено з мінометів 82 калібру, ствольної артилерії 152 калібру та РСЗО «Град». Саме про це свідчать вирви на полі від таких видів використаних армією рф боєприпасів та уламки самих снарядів. Ще одна 82-міліметрова міна пробила дах будівлі, впала на підлогу господарської споруди і не спрацювала.

«Такий снаряд є надзвичайно небезпечний. Він пройшов канал ствола, у нього з якоїсь причини не спрацював вибухівник від удару, хоча він є дуже чуттєвий. Така міна, вагою понад три кілограми, є вкрай небезпечною, бо може вибухнути будь-якої миті.  В ній чотириста грамів вибухівки, яка вибухаючи дає 400 – 600 уламків, які гарантовано знищують все живе у радіусі 60 метрів від місця вибуху. Тому подібних предметів та й будь-яких інших боєприпасів не рекомендуємо не те що торкатися, а навіть і близько підходити до них», - говорить старший інспектор вибухотехнічного відділу ГУНП в Сумській області Ігор Черняк.

Вибухонебезпечний предмет було вилучено та знищено шляхом підриву неподалік. За фактами обстрілу мирного українського села у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Поліція закликає громадян при виявленні будь-яких підозрілих предметів, схожих на боєприпаси, бути дуже обачними. Ні в якому разі не підходити до снаряда, міни чи ракети, що не спрацювали. Позначити місце знахідки та повідомити про небезпечний предмет органи влади, поліцію або військових.

Національна поліція України

Схожі матеріали
Діяльність