Міністри внутрішніх справ України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії підписали декларацію про посилення та розвиток співробітництва

clock
05.05.2022 20:19

Підписання спільної декларації пришвидшить відновлення миру і безпеки в європейському регіоні. 

Сьогодні, 5 травня, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський спільно з колегами відвідали населені пункти Київської області, які зазнали масштабних обстрілів та воєнного  терору з боку російських загарбників - м. Ірпінь, с. Дмитрівка та смт Гостомель. 

За результатами робочої зустрічі міністри внутрішніх справ України, Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Литовської Республіки та Республіки Польща спільно задекларували бажання інтенсифікувати та розвивати співробітництво, зокрема, шляхом: 

• зміцнення зусиль у боротьбі з транскордонною злочинністю, зокрема, з організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон, боротьбі з торгівлею людьми; 
• посилення захисту від посягань кримінального характеру громадян України, які вимушено покинули територію України та тимчасово перебувають на території держав-членів Європейського Союзу;
• сприяння у відновленні поруйнованої війною інфраструктури МВС України;
• надання допомоги для вирішення першочергових потреб органів  системи МВС у відсічі збройної агресії російської федерації та обмін досвідом у сферах компетенції відповідних Міністерств. 

Денис Монастирський висловив вдячність своїм колегам, які першими приїхали підтримати Україну. 

«Дякую вам за мужність не тільки тому, що ви приїхали до нас, а й за те, що допомагаєте Україні у цей непростий час. Боротьба триває, попереду нас великі виклики, які пов’язані як з продовженням і завершенням цієї жахливої війни, так і з ліквідацією її наслідків», - сказав очільник МВС України. 

Спільна декларація міністрів передбачає співпрацю щодо пришвидшення  розслідування воєнних злочинів, які вчиняють російські військовослужбовці в Україні. Також можливість допомоги у тих потребах нашим службам і органам системи МВС, які співпрацюють напряму зі службами та органами вищевказаних країн, та іншими країнами Європейського Союзу. Крім цього, важливим є допомога щодо гуманітарного розмінування. 

«Ми розуміємо, що на розмінування територій України підуть роки. Швидкість тут є ключовою. Тому що наразі і погода, і пора року, на жаль ускладнює цей процес. І якщо ми втратимо цей час, ми втратимо й можливість знайти вибухонебезпечні предмети, які, на жаль, будуть приносити скорботу в українські будинки дуже довго. 

Сторони домовилися сприяти створенню необхідних умов для інтенсифікації співробітництва в інших сферах, що становлять взаємний інтерес. 

Нагадаємо, сьогодні міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський підписав наказ про створення Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування, куди будуть залучатися міжнародні команди спеціалістів з усіх країн ЄС і усього західного світу задля допомоги в розмінуванні понад 300 квадратних кілометрів української землі.

Департамент комунікації МВС України
Фото Олега Супруна

Схожі матеріали