Гібридні загрози та кібератаки, які рф застосовує проти України: Іван Вигівський виступив у Європолі

clock
27.09.2024 08:00

Голова Національної поліції України Іван Вигівський на Європейському з’їзді керівників поліції у штаб-квартирі в Гаазі поділився досвідом протистояння українських правоохоронців зазначеним викликам.

Також очільник Нацполіції зустрівся із Виконавчою директоркою Європолу Катрін Де Боллє та Генеральним прокурором Європейської прокуратури Лаурою Кевеші.

Понад 450 делегатів з 50 країн світу (членів та партнерів Європолу) взяли участь в European Police Chiefs Convention (EPCC) для обговорення загроз, що стрімко розвиваються і вимагають нових підходів від правоохоронних органів всього світу.

Іван Вигівський розповів, що у перші дні повномасштабного вторгнення кібератаки на державно-військовий сектор України зросли на 196%. Рекордом стали 275 DDoS-атак на день.

«У гібридній війні російський ворог використовує багато інструментів, або досягти своїх цілей. Серед них – посіяти паніку, виснажити систему правоохоронних та державних органів, дискредитувати Сили безпеки і оборони України в очах як українців, так і європейських партнерів», – розповів очільник Нацполіції України.

Серед таких інструментів ворога – на початку вторгнення завербованими особами ставились мітки та поширювалась інформація, немов об’єкт таким чином помічений для ураження ракетами і бомбами. Через це значно зросла кількість повідомлень громадян на гарячу лінію поліції, що вимагало задіяти багато сил і мало відволікти правоохоронців від реальних загроз.

Ще одна мета ворога – виснаження правоохоронних органів шляхом повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти, державних органів.

Також спецслужби рф намагаються використовувати наших громадян, які за грошову винагороду погоджуються здійснювати підпали військових будівель, авто, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, енергетичних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури по всій території України.

Такі зрежисовані диверсії покликані сприяти ворогу у проведенні інформаційно-психологічних операцій у медіа, створити картинку роботи буцімто українського підпілля.

Також Іван Вигівський розповів, як вже третій рік з цими та іншими викликами бореться Національна поліція України, значно вдосконаливши систему реагування, протоколи дій та методи розкриття вказаних злочинів, успішно викриваючи та попереджуючи задуми російських спецслужб.

«Тим часом силами різних підрозділів Національної поліції України вже встановлені та внесені до міжвідомчої інформаційної підсистеми «Воєнний злочинець» дані про майже 649 тисяч російський військових та колаборантів», – розповів Голова Нацполіції.

Підбиваючи підсумки, керівник української поліції зазначив, що протидія гібридним загрозам вимагає комплексного підходу та взаємодії з правоохоронними органами всього цивілізованого світу, оскільки такий тип війни поєднує традиційні військові дії та нетрадиційні засоби впливу.

Під час асамблеї Іван Вигівський також провів двосторонні зустрічі із представниками Угорщини, Німеччини, США, Румунії, Великої Британії, Італії та Іспанії, де сторони обговорили подальшу співпрацю.

Національна поліція України

Схожі матеріали