Контраст
Шрифт

20 червня, за резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2001 року, відзначається Всесвітній день біженців

clock
20.06.2022 11:25

20 червня, за резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2001 року, відзначається Всесвітній день біженців. Кожного року у цей день ми привертаємо увагу суспільства до проблем людей, вимушених залишати свої домівки через війни, збройні конфлікти та переслідування. У 2022 році, внаслідок повномасштабного вторгнення росії до України, до величезної кількості цих людей по всьому світі додалися мільйони біженців-українців.

Люди втікали та продовжують втікати від небезпеки, від вибухів та обстрілів, від озброєних та жорстоких злочинців, для яких людське життя нічого не вартує. Здавалося б, у ХХІ столітті такого уже не повинно було трапитися. Однак у війни інші правила – жорстокі та безапеляційні, яких, хочеш чи ні, просто мусиш дотримуватися. Аби вижити і жити, заради рідних і близьких, заради дітей, які не повинні бачити таке зло та жити у небезпеці.

Ніхто не був готовий до цієї війни, як і до інших воєн та збройних конфліктів, які продовжують тривати у світі. Але життя, попри свою бентежність та виклики, не без добрих людей і їх підтримки, у найважчі часи для усіх біженців. І в тому числі – для українців, яких війна розкидала не лише по Україні, а й по 44 країнах Європи, як повідомляє Агентство ООН. Ту величезну підтримку, яку отримала українська спільнота у Європі та світі, важко переоцінити, адже вона є направду неоціненною.

Станом на 16 червня 2022 року 3,207 млн біженців з України зареєстровані на тимчасовий захист або в подібних національних програмах захисту у Європі. Дані національних урядів країн, які приймають українців, свідчать про те, шо найбільше біженців зі статусом тимчасового захисту наразі перебуває у Польщі – 1 млн 169,5 тис, 641,39 тис. – у Німеччині, 373,82 тис. – у Чехії.

За даними УВКБ ООН від 16 червня, з України з початку війни виїхало 7,704 млн осіб, тоді як назад повернулися (без даних Угорщини, РФ і Білорусі) – 2,559 млн. Водночас, за оцінками організації, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні через розв'язану росією війну становить більше 7,1 млн, а близько 15,7 млн осіб – потребують гуманітарної допомоги та захисту.

Для порівняння, станом на середину 2021 року в світі було всього 53,47 тис. українських біженців, які просили відповідного статусу, з них у Європі – 36,49 тис.

Висловлюємо щиру подяку усій світовій спільноті – кожному, хто і за професійним обов'язком, і за покликом серця допомагає біженцям, не залишає їх сам на сам з їх проблемами та випробуваннями. Дякуємо працівникам УВКБ ООН, неурядових організацій, волонтерам та звичайним громадянам, які підтримують людей, що опинилися у складних життєвих ситуаціях.


Державна міграційна служба України 

Схожі матеріали
Діяльність