Контраст
Шрифт

У разі прориву мігрантів, всі доступні сили та засоби МВС будуть на кордоні протягом 30 хвилин – Денис Монастирський

clock
30.11.2021 13:43

Сьогодні на Волині проходять масштабні навчання підрозділів системи МВС у межах спеціальної прикордонної операції «Полісся».  Поблизу села Дольськ Камінь-Каширського району Волинської області за участю керівництва МВС України відбулися спільні штабні тренування органів управління, підрозділів охорони державного кордону, резервів посилення Державної прикордонної служби України, які прибули на ділянку 6-го Волинського прикордонного загону та підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань, ДСНС України та правоохоронних органів.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський сказав, що наразі подібні навчання проводяться у всіх п’яти областях, які межують з Республікою Білорусь.

«У ході навчань, ми побачили, що всі підрозділи МВС – це справжній кулак, який може забезпечити внутрішню безпеку України. Декілька тижнів тому тут була зовсім інша картина. А вже сьогодні ми переконалися, що через 30-60 хвилин після того, як розвідка надасть інформацію про надходження мігрантів, наші підрозділи будуть на кордоні. Послідовність подій буде така – отримання інформації від розвідувальних органів, спрямування сил та засобів на точки, де йде ймовірність перетину кордону мігрантами, першими на місці будуть прикордонники. Далі приєднуються сили Нацполіції та Нацгвардії, які абсолютно готові до того, щоб дати відсіч у разі незаконного перетину державного рубежу», - сказав очільник правоохоронного відомства.

Він повідомив, що сьогодні було відпрацьовано декілька сценаріїв.

Перший – масовий прорив мігрантів, коли наступ йде на пункти пропуску. Поліцейські продемонстрували спеціальні тактики із залученням скандинавського досвіду. Коли правоохоронцям доводиться працювати із великим натовпом. Другий – це перетин кордону невеликими, мобільними групами. Досвід Польщі продемонстрував, що спецслужби РБ намагаються перекинути від 5 до 20 осіб через кордон. Наразі працюють спостережні пункти, щоб встановлювати такі групи і на них реагувати.

Денис Монастирський зазначив, що керівництво МВС поспілкувалося з представниками ОТГ. Місцеве населення налаштовано однозначно – ніхто не бажає бачити на нашій території мігрантів, тому, осіб, які б сприяли переходу мігрантів в Україну – немає. Хоча, цей варіант розвитку подій також не виключається. Відповідні відпрацювання у цьому напрямку також є. Правоохоронці відстежують, чи з’являються у прикордонній зоні незнайомі, не місцеві жителі. Розвідка повідомляє, що найбільша кількість мігрантів наразі зібрана на ділянках кордону Білорусь – Литва, Білорусь-Польща.

«Наразі ми розглядаємо і варіант погіршення погодних умов. Не виключаємо і замерзання річок, на рубежах держав. Це також може змінити тактику дій мігрантів», - сказав очільник правоохоронного відомства.

Денис Монастирський зазначив, що, на жаль, наразі немає оснащеного кордону з Республікою Білорусь. Це серйозний виклик на наступний рік. Мова йде саме про будівництво державних рубежів – наявність не лише «єгози», але й інтелектуального кордону, який сигналізує про наявність небезпеки чи перетину.

Міністр внутрішніх справ зазначив, що вчора провів телефонну розмову з польським колегою Маріушем Камінським, який підтвердив деескалацію напруги, а також очевидні ознаки зміни тактики дій осіб, які намагаються прорватися через білорусько-польський кордон, штурмуючи його в різних місцях невеликими групами.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко сказав, що розвідка ДПСУ не спостерігає активностей груп незаконних мігрантів.
«Ми бачимо залякування з боку спецслужб недружньої держави, ми бачимо можливе перенаправлення мігрантів. Мета навчань – злагодження дій всіх служб МВС на випадок ескалації ситуації», - наголосив він.

Нагадаємо, 23 листопада, на кордоні з Республікою Білорусь розпочалася спільна спеціальна прикордонна операція «Полісся». Координується вона Державною прикордонною службою України та проводиться спільно з силами Національної гвардії, Національної поліції, ЗСУ та іншими залученими резервами.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність