Контраст
Шрифт

Звільнені з полону військовослужбовці мають змогу проходити реабілітацію за державний кошт у повному обсязі – начмед Нацгвардії

clock
27.09.2022 16:50

Про це сьогодні, 27 вересня, повідомив начальник медичного управління Національної гвардії України полковник медичної служби Денис Трегуб.

«Бійці мають змогу проходити тривалу, комплексну реабілітацію за державний кошт. Спроможності відомчих лікувальних закладів та закладів системи охорони здоров’я дозволяють надавати якісне лікування та необхідні процедури», – зазначив Денис Трегуб.

За його словами зі 118 звільнених 21 вересня з полону гвардійців шестеро військовослужбовців мають ускладнення та потребують тривалого й комплексного лікування. Це наслідки перенесених мінно-вибухових травм, акубаротравм, переломи кінцівок. У решти гвардійців – діагнози та стани, викликані недостатнім харчуванням: білково-енергетична харчова недостатність, міопатія, невропатія.

За необхідності лікування звільнених з полону нацгвардійців буде організовано за кордоном – розуміння такого механізму в Нацгвардії також є.

«Це не перший обмін. Тому механізм відпрацьований і військовослужбовці забезпечені усім необхідним», – зазначив Денис Трегуб.

На етапі ранньої реабілітації звільненим з полону військовослужбовцям надається первинна медична та психологічна допомога. Частину з них направлено до медичних реабілітаційних центрів системи МВС, де за допомогою лікарів та медичного персоналу воїни мають змогу отримати більш фахове лікування та допомогу. Крім того, організована військово-лікарська комісія для ретельного обстеження стану здоров’я та постановки діагнозу.

Залежно від стану та потреб особи, лікарі формують індивідуальну програму лікування, а психотерапевти визначають необхідні методики роботи.

Національна гвардія України забезпечує медичну та психологічну реабілітацію поранених військовослужбовців, психологічну реабілітацію звільнених з полону, надає їм можливість повернутися у стрій.

Пресслужба НГУ

Схожі матеріали
Діяльність