Контраст
Шрифт

Психологи Дніпропетровщини вивчали жестову мову

clock
10.09.2022 10:58

На цьому тижні завершилися заняття з навчання психологів Дніпропетровщини жестової мови. Навчання було організовано в рамках співпраці із Всеукраїнською асоціацією перекладачів жестової мови з метою виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.  

Заняття по вивченню елементів  жестової мови із фахівцями психологічної служби Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області проводилися на платформі ZOOM у три етапи: два теоретичних занять і одне практичне. Керівником занять була перекладачка з жестової мови Зоя Чебан. 

Українська жестова мова – це самостійна мова, яка використовується для спілкування людей із порушенням слуху і вивчення якої базується на засвоєнні абетки (дактиля), де кожна літера у ній відповідає комбінації пальців долоні руки. 

Під час навчання психологи мали нагоду ознайомитися і відпрацювати практично основні фрази та слова, які допоможуть їм порозумітися із особами, які мають порушення слуху в умовах надзвичайної ситуації, у тому числі при наданні психологічної допомоги слабочуючим і глухим людям. Знання мови жестів надає можливість фахівцям служби психологічного забезпечення ДСНС розуміти наміри, характер або настрій людини за допомогою тлумачення її поз, рухів та жестів. 

Важливо зазначити, що для психологів Дніпропетровщини отримані знання з жестової мови підуть на користь, оскільки вони відкрили шлях до розуміння людей із «миру слабочуючих і глухих».

ДСНС 

Схожі матеріали
Діяльність