Контраст
Шрифт

На Одещині правоохоронці припинили діяльність злочинної групи, яка займалася незаконною порубкою та збутом лісоматеріалів

clock
02.12.2022 14:20

Злочинна група налічувала двадцять жителів Подільського району віком від 20-ти до 47-ми років. З метою особистого збагачення вони займалися незаконною порубкою, перевезенням та збутом лісоматеріалів на території Одеської області.

За результатами тримісячного документування їхньої злочинної діяльності правоохоронці реалізували спеціальну поліцейську операцію, у ході якої провели 38 санкціонованих обшуків та затримали фігурантів безпосередньо під час скоєння злочинів.

Для проведення даних заходів було залучено близько 140 працівників — детективів СУ ГУНП в Одеській області, оперативників департаменту карного розшуку та департаменту кримінального аналізу Нацполіції, управління карного розшуку ГУНП в Одеській області, за безпосередньою участю процесуальних керівників Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської області та за силової підтримки батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Одеській області.

У результаті проведених заходів одного організатора з двома активними учасниками правоохоронці затримали на місці вчинення правопорушення. Ще чотирьох спільників – на місці зберігання та оброблення викраденої деревини.

У місцях зберігання та збуту викрадених лісоматеріалів, в оселях, де проживали фігуранти, й автомобілях, якими вони користувалися, поліцейські виявили та вилучили знаряддя вчинення злочину – бензопили, сокири, близько 100 кубометрів викрадених лісоматеріалів, 550 000 гривень, здобуті злочинним шляхом, товарно-транспортні накладні з ознаками підробки, чорнові записи щодо обсягів викраденого та реалізованого, мобільні телефони, які використовувалися під час вчинення злочинів, а також автомобілі, які використовувалися для перевезення викраденого. 

На даний час встановлено та підтверджено, що зловмисниками завдано державі збитків на загальну суму понад 1 мільйон гривень.

Слідчі поліції повідомили учасникам злочинної групи про підозру в незаконній порубці дерев, перевезенні та збуті незаконно зрубаних лісоматеріалів, що спричинило тяжкі наслідки. Злочин, передбачений ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України, карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Сімох підозрюваних правоохоронці затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Відносно ще двох осіб готуються матеріали для оголошення їх у міжнародний розшук. Проводиться робота щодо надання кримінально-правової оцінки іншим учасникам злочинної групи.

Національна поліція України

Схожі матеріали
Діяльність