Контраст
Шрифт

Кіберполіція провела загальнонаціональну операцію з викриття злочинів, пов'язаних з обігом дитячої порнографії в Інтернеті

clock
14.01.2022 15:43

У результаті викрито 23 особи у створенні, розповсюдженні та продажі в Інтернеті протиправного контенту. Двом фігурантам уже оголосили підозру та обрали запобіжний захід тримання під вартою. Проведено 27 обшуків в різних регіонах держави.

Для протидії поширенню в Інтернеті порнографії за участю дітей працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Нацполіції провели профілактичну операцію під умовною назвою «Павутина».

Зокрема правоохоронці викрили жительку Черкас, котра створювала порноконтент за участі двох доньок. На момент вчинення злочину потерпілим дівчатам було 6 та 8 років. Відзняті файли жінка продавала в Інтернеті. Також зловмисниця пропонувала вступати в інтимні зносини з її доньками на платній основі. Фігурантку затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу та оголошено про підозру. Потерпілих дітей поміщено до реабілітаційних центрів. 

Також у столиці кіберполіцейські затримали чоловіка, підозрюваного у зґвалтуванні 5-річної дівчинки та створенні за її участі порноконтенту. Протиправні дії фігурант вчиняв відносно доньки знайомої.

Крім цього, кіберполіцейські викрили жителів Одещини, Івано-Франківщини, Донеччини, Житомирщини та Закарпаття у розповсюдженні дитячої порнографії на закритих форумах.

Загалом поліцейські провели 27 обшуків майже по всій території України. До проведення слідчих дій також залучалися працівники полку поліції особливого призначення. Вилучено понад 10 ТБ протиправного контенту та 74 одиниці комп’ютерної техніки. Наразі тривають експертні дослідження. Встановлено 23 фігуранти, двом із них уже оголошено підозру та обрано запобіжний захід тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

У результаті спецоперації відкрито 20 кримінальних проваджень за ст. 149 (Торгівля людьми), ст. 152 (Зґвалтування), ст. 153 (Сексуальне насильство), ст. 155 (Вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку), ст. 156 (Розбещення неповнолітніх), ст. 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) ст. 301-1 (Одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, виготовлення, збут і розповсюдження) Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України

 

Схожі матеріали
Діяльність