Контраст
Шрифт

На Київщині завершився перший спеціальний курс підготовки снайперів

clock
23.08.2021 14:15

Курс для снайперів такого типу проводився в Нацгвардії вперше. Інструктори Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція «UNIFIER») надали значну допомогу у його організації та проведенні.
 
 
Гвардійські снайпери отримали чимало теоретичних знань та практичних навичок. Вони відпрацьовували всі етапи снайпінгу, починаючи з вибору та облаштування снайперської позиції, прихованого пересування та маскування, військової топографії та закінчуючи удосконаленням практичних навичок щодо ведення вогню по різноманітних цілях і його корегування.

«Це був важкий курс, ви повинні бути тільки гордими за проходження цього курсу, в майбутньому ми будемо мати такі стандарти, яким вас навчили зараз, так що будьте дуже гордими. Снайперська справа це завжди розвинуті технології й методики. Майте на увазі, що треба весь час навчатися, весь час практикуватися. Так що продовжуйте в тому ж самому дусі, як і протягом курсу» – розповів гвардійцям начальник служби координації підготовки снайперів ГУ НГУ полковник Микола Шерстюк.
Снайпери здобули стійкі навички та удосконалили майстерність, перейняли навчальну програму за системою НАТО та передали канадським колегам досвід, набутий у бойових діях, а Національна гвардія своєю чергою пройшла черговий етап розвитку співпраці з операцією «UNIFIER».

На кожному етапі підготовки учасники курсу після освоєння теорії та практики проходили залікові стандарти на виконання яких мали лише декілька спроб. Підсумком підготовки стало виконання комплексного тактичного завдання.

«Далі відповідальність за розвиток снайпінгу в Нацгвардії лежить саме на вас. Цей курс був важким і робота теж буде важка, але ваші вороги, наші вороги, не сплять. Я бажаю вам найкращого у вашій дисципліні й гарної служби, коли ви повернетесь до своїх підрозділів» – сказав представник канадської сторони.
Канадські інструктори операції «UNIFIER» упродовж проведення курсу підготовки проводили заняття і надавали всебічну допомогу зі стандартизації навчання. Теоретичні знання поєднувались з практичними. Такі задачі як орієнтуватись на місцевості без топографічних приладів, приховано пересуватись до снайперської позиції та маскуватись відповідно до умов навколишнього середовища, а головне вести високоточну стрільбу на далекі відстані тепер не є проблемою для снайперів, що пройшли навчання. Новий курс став підґрунтям для створення навчальної програми базової підготовки снайперів, що відповідатиме стандартам НАТО.

Після складання стандартів та виконання підсумкового комплексного снайперського завдання з бойовою стрільбою курсанти отримали сертифікати та посвідчення про проходження спеціального курсу підготовки снайперів. Кращим з них вручили особливі нагороди.

 

Відділення інформації та комунікації Міжнародного центру

Схожі матеріали
Діяльність